Een indringende kijk in een wereld die mensen niet kennen

Een indringende kijk in een wereld die mensen niet kennen

Een indringende kijk in een wereld die mensen niet kennen 750 500 Liane Baltus

Foto: Wendy Vossers

‘Onder het uniform zit een kwetsbaar mens. De Koninklijke Landmacht heeft ook een andere, verzorgende kant: de geneeskundige keten. De kogels vlogen mij bijvoorbeeld niet om mijn oren tijdens mijn uitzending. Dat neemt niet weg dat ik wel veel ellende heb gezien, maar ik heb zeker ook heel veel lol gehad en mooie dingen beleefd. In mijn talk ga ik in op de veerkracht die een mens bezit. De luisteraars krijgen een indringende kijk in een wereld die mensen niet kennen.’ We spreken met Maaike Hoogewoning, auteur van het boek Oorlog in de operatiekamer, en Keynote Speaker bij TEDxGoudaWomen 2019.

Iedereen is even hard nodig

‘Dat de Landmacht een grote familie is, ervaar je als je op uitzending bent geweest. Het kameraadschap en blind vertrouwen van je collega’s krijg je op geen enkele werkvloer, behalve bij de Koninklijke Landmacht. Op uitzending is er geen ruimte voor ik, ik, ik, er is alleen een wij. Iedereen is even hard nodig.’

Zonder aarzeling ga ik opnieuw

Rotterdam, 17 December 2018 Maaike Hoogewoning schrijver van het boek oorlog in de operatiekamer. Hoogewoning diende in Afghanistan als Operatie Assistent.
Foto: Jasper Verolme

‘Als ik niet op uitzending ben, dan werk ik in een civiel ziekenhuis. Ik ben dan ingezet als extra personeel. Mijn werk bestaat dan uit normale operaties. Een nieuwe knie of heup. Zo blijven we in vorm. Maar als ze me morgen aanwijzen voor een missie met vertrek volgende week, dan ga ik zonder aarzeling. Ik ben militair.’

Vergelijk het met het WK voor sporters

‘Een uitzending als militair is te vergelijken met het mogen spelen van het WK voor een topsporter. Het is waar je voor werkt en het is een fantastische levenservaring. Óók al betekent het in mijn geval dat als we op uitzending zijn, en ik moet aan het werk, dat het geen goed nieuws is voor mijn collega’s. Zij zijn dan gewond. Ik kan op dat moment wel het verschil betekenen voor hen.

Bij TEDx geef je niet zomaar een presentatie

‘De TEDtalks die ik gezien heb zijn mooi en inspirerend. TED heeft goede sprekers met interessante verhalen. Een aantal jaar geleden overwoog ik om bij TEdxKMA een talk te geven. Ik gaf toen voorrang aan het schrijven van mijn boek ‘Oorlog in de operatiekamer’. Ik voel me vereerd dat ik door TEDxGouda ben gevraagd. En ik vind het spannend. Bij TEDx geef je niet zomaar een presentatie. Ik ben druk bezig met voorbereiden en oefenen.’

Een vernieuwend inzicht in de krijgsmacht

‘Ook als je mijn boek (Oorlog in de operatiekamer, red) hebt gelezen, kun je komen luisteren. Mijn talk wordt geen bloemlezing uit mijn boek. En praten is anders dan lezen. Bommen en granaten en vooral veel schieten, is het algemene beeld van militairen op uitzending. Dat beeld wil ik nuanceren, verdiepen. Als mensen na mijn talk naar huis gaan met een vernieuwend inzicht in de krijgsmacht, dan ben ik tevreden.’

Liane Baltus

Meer informatie over TEDxGoudaWomen 2019 – Bold & Brilliant vind je op onze website.

Reserveer nu je ticket via de website van Cinema Gouda.