Geslaagde tweede editie TEDxGouda

Geslaagde tweede editie TEDxGouda

Geslaagde tweede editie TEDxGouda 2500 1668 Dorothee Beens

Met een geest vol inspiratie, een hart vol verhalen en een winterpeen onder mijn arm stap ik tevreden de Goudse Schouwburg uit. De zon schijnt en mensen die elkaar vanochtend nog niet kenden, groeten elkaar als vrienden. Verbinding, dat is het waar het bij TEDxGouda over ging zaterdag 1 september.

Felgekleurde schoenen

Het was een meer dan geslaagde dag deze tweede editie van TEDxGouda, met zestien sprekers, veel muziek, workshops en vooral ontmoetingen. De kleine zaal in de Schouwburg was goed gevuld. Mijn oog viel op de fraai gekleurde schoenen van mijn buurman en we raakten in gesprek. De eerste verbinding van die dag was een feit. Er zouden er nog vele volgen.

De diversiteit van de talks was verfrissend. De een was luchtig en vol humor, een ander indringend en persoonlijk, sommige waren erg verhelderend en gaven een andere kijk op zaken. Zonder uitzondering waren ze inspirerend en gaven stof tot nadenken.

Over gevangenissen en bijen

Rogier Elshout vertelde over het falende systeem van gevangenissen. Met voorbeelden werd pijnlijk duidelijk dat het anders zou moeten. Iets om over na te denken.

Voormalig kinderburgemeester Yassine Mellah, 13 jaar pas, had een belangrijke boodschap: Ga met elkaar om! We zijn allemaal mensen. Het ontroerde en hier en daar vloeide een traantje.

Bijen kennen we van de honing, maar hoe werkt zo’n bijenvolk nou samen? Ramon Hagendoorn nam ons mee in de wereld van de bijen en hun manier van werken en leven. Daar kunnen wij nog een hoop van leren.

Over wortels en muren

Lukas Taks hield een luchtige, filosofische talk over de verbinding met een wortel. Je moet het echt zelf gehoord hebben om het te begrijpen. Op de vraag van dagvoorzitter Kim Coppens wat ik dacht bij de winterpeen die we allemaal kregen, kon ik alleen maar stamelen: Tja, een wortel is zo… zichzelf.

Direct erna vertelde Céline Kun haar inspirerende en persoonlijke verhaal over de Walls of Connection. Het kleuren van muren als symbool voor omgaan met verleden, heden en toekomst. Je kon een speld horen vallen in de zaal.

Over geld en chocola

Geld is een paradox, het is onbelangrijk maar je hebt het wel nodig. Michiel van Vught leerde ons om de balans op te maken. Maurice de Korne vertelde daarna over de inzet van Goudse jongeren voor kwetsbare mensen in hun stad en gebruikte ter illustratie drie ballonnen. Mooi was dat.

Met een stapel heerlijke repen chocolade naast hem op de grond, vertelde Ynzo van Zanten over het belang van slaafvrije cacao en de missie van zijn bedrijf.

Over gedoe en gamen

Iedereen heeft gedoe, maar niet iedereen heeft er last van. Frank Schurink vertelde ons het geheim van de aan-uit knop in onze hersenen. Handig!

Op een bankje gemaakt van planten vertelde Richard Liebrechts ons over het hergebruik van Gouds ‘afval’. Hij ziet het zo: de natuur kent geen afval. Hergebruik is een goudmijn.

Denkt u dat alle gamers verslaafd zijn en alleen maar in hun eentje op hun zolderkamer zitten. Dan heeft u het mis. Thomas Runhart zette een game arena op waar spelers samen komen en met elkaar gamen. Voor veel ouders, inclusief mezelf, was zijn verhaal een eyeopener.

 

Over horen, zien en zingen

Tijdens de talk van Çiler Ilhan was het stil. We zaten op het puntje van onze stoel. Ze vertelde een verhaal over eerwraak vanuit verschillende perspectieven, vanuit verschillende karakters. Hetzelfde verhaal en toch elke keer anders. Voor mij als schrijver was dit enorm boeiend om te horen. Een van mijn favoriete talks van deze dag.

Karthik Kannan liet ons een kijkje nemen in de wereld van de visueel beperkten. Hij ontwierp een app als hulpmiddel in het dagelijks leven. Zo wil hij blinden en slechtzienden hun zelfstandigheid een beetje teruggeven.

Kees Kool en zijn groep de Rotterdam Improvoices lieten horen hoe je door muziek kunt verbinden. Later traden ze nog een keer op en het publiek werd er ook bij betrokken.

Over vriendschap en misbruik

De relatiecrisis tussen mens en bedrijf, daar vertelde Diederick Janssens over. Vrienden worden met bedrijven, kan dat? Of is daar relatietherapie voor nodig? Ik denk dat ik eruit ben. Een goede relatie bestaat uit wederzijds respect.

Het ontbreken van dit respect is vaak de oorzaak van seksueel misbruik onder jongeren. Danielle Verzijl krijgt deze jongeren in haar praktijk en vertelde dat dit vaak voorkomt. Hoe we het kunnen herkennen en haar visie op hulp voor deze jongeren. Voor mij persoonlijk was dit een van de meest indringende talks.

 

Over muziek en workshops

De talks werden afgewisseld met muziek in diverse vormen. Het duo Trouble bracht luchtige muziek die lekker in het gehoor lag. Meesterlijk waren broer en zus Lola en Jure Jurakic, tieners nog en nu al zo getalenteerd. Lola op cello en Jure op piano. Virtuoos, dat vond ook het publiek dat lang applaudisseerde.

Tot in de puntjes

Van begin, de ontvangst met koffie en gebak, tot de heerlijke lunch en de hapjes na afloop, alles was tot in de puntjes verzorgd. In de pauzes waren er workshops en demonstraties. Er was ruimte voor ontmoeting en gesprek met de sprekers en met elkaar. Complimenten aan de kerngroep die dit alles in gang gezet heeft, de organisatie, de partners en alle vrijwilligers en deelnemers.

Volgend jaar weer? Ik ben erbij!

Het was een eer om een bijdrage aan dit event te mogen leveren. Alles heeft een verhaal, is mijn motto. Dat heb ik weer ondervonden. Het kostte veel energie maar heeft me zoveel opgeleverd. Nieuwe mensen ontmoet, verhalen gehoord, met een geweldig team samengewerkt onder leiding van Dorotheé Beens. Ik ben een rijk mens.

Corinne Hamoen, tekstschrijver

Alles heeft een verhaal

 

Check hier alle foto’s van de dag.