Mensen hebben de keuze te doen wat ze willen

Mensen hebben de keuze te doen wat ze willen

Mensen hebben de keuze te doen wat ze willen 1098 303 Liane Baltus

‘Als filmmaker wil ik echt iets bijdragen aan de wereld. Dat vind ik ook aantrekkelijk aan TED. En daarom loop ik warm voor evenementen als TEDxGoudaWomen. Ik ben zelf voor langdurige, groene oplossingen. Belangrijk vind ik dat mijn werk mensen helpt bewust te maken dat ze de keuze hebben om te doen wat ze willen.’ Aan het woord is Bas Geerlings, van Framebeast. Hij is de maker van de aankondigingsfilm van TEDxGoudawomen en praat met ons over zijn keuze TEDxGoudaWomen te sponsoren met een film.

Inleven in wat iemand wil bereiken met film

Bas Geerlings
Bas Geerlings

‘Mijn kracht als filmmaker is dat ik me inleef in de ander als persoon. Voor de aankondigingsfilm heb ik anderhalf uur aan de lijn gezeten met Dorotheé (voorzitter TEDxGouda, red). Een open gesprek omdat ik inzicht wil in wie zij is, zodat ik haar goed in beeld kan brengen. En weet wat zij wil bereiken met de film. Deze voorbereiding is standaard bij alle films die ik maak.’

Fysiek is elk mens verschillend

‘Er is een wereld te winnen, net zoals Dorotheé in de film zegt. Er bestaat nog veel onbegrip tussen mannen en vrouwen. Veel is gebaseerd op aannames. Hoe mannen naar vrouwen kijken en vice versa. Ik ben opgegroeid in een gezin met een sterke vrouwelijke persoon. Mijn moeder was mijn voorbeeld. Zij leefde voor dat het niet uitmaakt van welk geslacht je bent. We zijn namelijk allemaal fysiek verschillend. Mannen onderling ook.’

Mensen hebben de keuze te doen wat ze willen

‘Onze maatschappij is nog steeds gebaseerd op vrouwen thuis en de man verdient het geld. Dat verandert langzaam. Toch ben je als man nog steeds gauw een mietje als je thuisblijft als er kinderen komen en zit je ‘flink onder de duim’ bij je vrouw. Een vrouw die fulltime werk verkiest boven thuis blijven krijgt het label ‘bitch’. Het gaat voorbij aan het feit dat mensen de keuze hebben hun leven in te richten naar wat zij zelf willen.’

Laat je niet beperken door een strikte indeling

‘Ik hoor nog steeds mannen denigrerend praten over vrouwen. Vaak zijn zij van een ouder stempel. Ik zie dat graag veranderen. Juist die mannen zouden veel baat hebben als ze TEDxGoudaWomen bezoeken. Zakelijk gezien denk ik dat je veel kansen laat schieten als je vrouwen puur als lustobject ziet of als huisvrouw. Tegenwoordig zijn er veel vrouwelijke ondernemers die grote opdrachten te vergeven hebben. Het is jammer als je je zicht laat beperken naar een strikte indeling van mannen en vrouwen.’

Films maken met een boodschap

‘Zelf ben ik zeker van plan te komen naar TEDxGoudaWomen. Het is een supermooi platform gericht op het verbreden van kennis bij mensen en gemaakt door mensen. Daarom was het niet moeilijk om ‘Ja’ te zeggen op de vraag of ik de film wilde maken. Ik wil de maatschappij bewuster maken met mijn films. Voor TEDxGoudaWomen is dat een korte film, in de toekomst wil ik graag langere films maken met een boodschap.’

Liane Baltus

Meer informatie over TEDxGoudaWomen 2019 – Bold & Brilliant vind je op onze website.

Reserveer nu je ticket via de website van Cinema Gouda.