Niks betaald krijgen en toch rijk worden!

Niks betaald krijgen en toch rijk worden!

Niks betaald krijgen en toch rijk worden! 150 150 Dorothee Beens

Tien maanden geleden alweer begon ik aan het avontuur dat ‘TEDxGouda’ heet. Wat ik al verwachtte, er zijn aardig wat uurtjes in gaan zitten. Wekelijks vergaderen met het bestuur, regelmatig overleg met de leden van het marketingteam en niet te vergeten met de partners die een mooie bijdrage leveren aan dit inspirerende evenement. Om er zeker van te zijn dat ik snel en direct kan schakelen, heb ik de laatste drie weken van augustus zelfs geen enkele afspraak gepland. Behalve dan die te maken hebben met TEDxGouda natuurlijk :-).

Het is niet onopgemerkt gebleven dat ik mijn hart, mijn hoofd en mijn handen heb verbonden aan TEDxGouda. Mensen vragen me wat dat nu eigenlijk is. Anderen merken op dat het echt iets is wat bij me past. Een enkeling feliciteert me met deze supertoffe opdracht.

Eh… opdracht?!

Dit doe ik voor niks. Nop. Nada. Nakkes. Nou ja, da’s niet helemaal waar. Ik doe het niet voor geld, maar natúúrlijk levert het me wat op!

 

Hard werken en plezier gaat prima samen.

De winst

Zo doe ik ervaring op met het organiseren van een groot evenement, waarbij het belangrijk is om de grote lijnen uit te zetten en tegelijk geen enkel detail te vergeten. Je begrijpt dat ik daar niet altijd even goed in geslaagd ben en wat steekjes heb laten vallen. Dus leer ik ook weer om te gaan met dingen die niet één keer goed gaan. Veel dingen blijken vaak toch nog te herstellen.  Ik heb regelmatig gedacht: de volgende keer doe ik dat anders. Inmiddels ligt er een heel draaiboek klaar voor de volgende editie.

Aan de slag met vier mannen.

Ik stapte met vier onbekende mannen dit project in. Alleen enthousiasme is niet voldoende, het dwingt me om het gesprek aan te blijven gaan. Gaandeweg kom ik er achter waar ieders kwaliteiten liggen, maar ook onze valkuilen. De kunst is om dat bespreekbaar te maken en te zorgen dat het werkt. Dat betekent dat ik ook om hulp heb moeten vragen. Guess what? Om hulp vragen is helemaal niet erg.

Marketingvergadering met een beetje tegenlicht

De sprekers

Rijk word ik van de gesprekken met de sprekers op de pitchavonden. De ideeën die gedeeld worden. Een aantal nog niet rijp genoeg om te delen op het grote podium. De betrokkenheid is voelbaar bij allen. Het afwijzen van sprekers is niet het leukste deel van deze reis, maar iedereen krijgt tips en adviezen mee om verder te gaan. Dat leverde ook weer mooie gesprekken op.

Mijn team vrijwilligers

Maar ook het werken met een team van vrijwilligers, dat ervoor zorgt dat Gouda weet dat TEDxGouda eraan komt . Regelmatig heb ik voor groepen gestaan, maar een team aansturen deed ik nog niet eerder. Met vallen en opstaan ontdek ik dat dienstbaar zijn aan het geheel de meest effectieve methode is. Niet alleen veel vragen aan mijn teamleden, maar vooral kijken naar wat ik kan bijdragen waardoor zij kunnen leveren. Het doel is om niet alleen om een volle zaal te krijgen op 1 september, maar ook dat alle kosten gedekt zijn.

Voor een ander zorgen is de beste marketingstrategie!

Voor niks gaat de zon op

Sponsors zijn voor een evenement als dit onontbeerlijk. Toch valt het dan tegen als TED niet bij iedereen even bekend is. Gelukkig veel in-kind sponsors. Het is wel even slikken als we het evenement niet gratis toegankelijk kunnen maken. Natuurlijk vinden mensen daar wat van, begrijpelijk. De kunst is om dat niet persoonlijk te maken. Het gaat ook om doorzetten, een doel voor ogen hebben. Vasthouden aan de kanjers die zich belangeloos inzetten, die samen met mij dit prachtige evenement mogelijk willen maken in deze mooie stad.

Kaartverkoop

Inmiddels is de kaartverkoop van start. We bieden 2 soorten tickets aan, voor particulieren en bedrijven. Wat het verschil is? Nou, eigenlijk niks. Behalve dan dat je met een businessticket laat zien dat je dit initiatief een warm hart toedraagt door dit financieel te ondersteunen. En ja, het is fiscaal aftrekbaar ;-).

Eten + vergaderen = ruimte creëren in agenda’s

Ik ben hoopvol omdat zoveel mensen zich belangeloos willen inzetten in een tijd waarin iedereen alleen maar met zichzelf bezig lijkt te zijn. Dat blijkt in de praktijk best mee te vallen. Ik voel me geïnspireerd door de sprekers en hun ideeën om deze wereld een stukje mooier te maken. Of dat nu gaat om de omgeving of hoe we met elkaar omgaan. Ik voel me bevoorrecht dat ik deel uit mag maken van iets dat groter is dan mijzelf. Het kost zeeën van tijd, flink wat hoofdbrekens, hier en daar een traan, maar rijker dan dit word ik niet. Ik sta dan ook vierkant achter het thema:

Durf te verbinden!

Dorothee Beens (Marketing & Communicatie)