SPREKERS OP TEDX GOUDA

Dummy Image

De Line-up van TEDxGouda

Çiler Ilhan

European Union Prize for Literature-winner Çiler Ílhan feels a big gratitude towards Gouda.

‘In my TED talk I will tell the audience a story. The story of a crime. It’s based upon one of the pieces in my book Exile, which has been printed in twenty-seven countries including The Netherlands with the title Verbannen. Together with the audience, we’ll try to walk in every character’s shoes, and try to understand them. As human beings, we tend to be judgmental most of the time. But what if we hear everyone’s story, from their sides? Would this make us less judgmental, more understanding? Would this prevent anyone from being offensive towards each other? Would this make the world a better place? We’ll ask these questions and see what happens.’

‘I want to be a part of TEDxGouda cause firstly I feel a big, emotional gratitude towards Gouda. It was a true miracle that we found such a nice apartment so quickly, in such a centrally located city like Gouda. After difficult years with what’s going on in Turkey and with the hassle of moving countries, Gouda has been very relaxing, calming, and generous with everything it’s been offering us. Hence I wanted to do this talk, right away, because it’s related to Gouda. We live here, and I find TED talks very valuable. I want to feel that I’m a part of the local community, naturally this feeling comes slowly. And it’s exciting to do the talk, it’s a challenge. You need to put on a good show. I like challenges.’

Maurice de Korne

Mensen in verbinding brengen

Met zijn 23 jaar is Maurice één van de jongste sprekers van de dag. Steeds meer Goudse jongeren hebben oog voor de kwetsbare mensen in hun stad. Zij zetten zich vrijwillig en enthousiast in voor deze doelgroep. Hulp bieden verrijkt het leven.

Maurice: ‘Er wordt veel in de politiek en scholen gepraat over de kwetsbaren in de samenleving. En daar valt veel te winnen. Jongeren kunnen een grotere plek krijgen in de oplossing, door minder theoretisch erover te praten en meer praktisch te gaan doen.’

Hij stelt dat het zelfs realistisch is om dit soort dingen door jongeren te laten doen. ‘Denken of zeggen dat het niet kan, is allang achterhaald. Het tegendeel is waar. Jongeren zijn het cement in de samenleving!’

Karthik Kannan

See the world through the eyes of the blind

When Karthik started to work with visual impaired people he began to realize how little we know about their lives. How do you use a touchscreen without buttons when you’re visually impaired? How do you read texts, get information, recognize objects and persons?

Karthik and his partner invented an app that uses artificial intelligence to read a newspaper, recognize a person or an object. They are now working on glasses with artificial intelligence. Karthik wants you to open your eyes and see the world from the perspective of the visually impaired.

Karthik: “A blind engineer who used the app to help someone to install something on his computer said: ‘That’s the first time I’m helping someone. Normally I’m the one who is helped.’ We want to make this an everyday part of a visual impaired person’s life. So they can use it and wear them and then walk around, just like normal people. Independency is the ultimate aim.

Lukas Taks

Durf jij je te verbinden met een wortel?

Je kunt je met van alles verbinden, maar heb jij er wel eens over gedacht je te verbinden met een wortel?

Eten als sociale interactie. Lukas Taks verbindt op een interactieve manier de aanwezigen met een wortel. Klinkt vaag, dat wordt het niet. Je perceptie verandert dankzij zijn talk. Je stelt vragen over het systeem achter voedsel in onze maatschappij. En over jezelf. Iedereen komt in aanraking met eten. Iedereen heeft er een mening over.

De talk van Lukas is zeker niet bedoeld om je te vertellen hoe je moet kijken. Hij daagt je juist uit om eens een andere benadering te proberen. Een thema met een knipoog. Vol humor en op een lichtvoetige manier gaan we met elkaar de diepte in.

Aan Lukas’ enthousiasme te zien bij het vertellen over zijn talk heeft hij er zin in. ‘Ik ga de zaal echt uitdagen mee te gaan in het verhaal. We kunnen heel veel leren door ons te verbinden met een wortel!

Frank Schurink

De verbindingskracht achter gedoe.

Hoe groot is de kans dat het leven gaat stoppen dingen te doen waar jij gedoe van kunt krijgen?

Wees eens reëel – Gedoe is er en heb je. We hebben er allemaal wel eens last van. Sterker nog, we kunnen er avonden met elkaar praten en ook heerlijk in blijven steken. Bijzonder is dat iedereen gedoe kent, maar niet van hetzelfde gedoe last heeft. Wat de één ongewenst gedoe vindt, vindt de ander juist gewenst gedoe.

Over de verbindingskracht achter gedoe gaat de talk van Frank Schurink. Hij wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de gedoe aan-uit knop, die echt iedereen heeft, maar niet (of niet zo vaak) weet te vinden!

In deze talk laat Frank Schurink zien dat gedoe de ontwikkeling van je brein én dus jezelf lastig tot onmogelijk maakt. Gedoe staat in de weg van een goede verbinding met jezelf en daarmee ook met anderen. Door je gedoe te managen hou je die verbinding juist open en heb je invloed op hoe je brein zich door de jaren heen ontwikkelt.

De talk van Frank Schurink verbindt mensen in een taal die we begrijpen. We hebben tenslotte allemaal gedoe en iedereen kan erover meepraten.

Diederick Janssens

Hoe bedrijven persoonlijk groeien

Persoonlijke groei voor bedrijven? Ja, dat lees je goed. Bedrijven zijn net mensen. Maar als je ze zo beschouwt, dan doen ze wel heel raar en zijn ze eigenlijk ook best vervelend.

‘Er is een grote relatiecrisis tussen mens en bedrijf. En het ziet er niet naar uit dat het zomaar beter wordt,’ stelt Diederick Janssens. In zijn talk stelt hij daarom relatietherapie voor. Wat bedoelt hij daarmee? Hoe ziet persoonlijke groei voor een bedrijf er dan uit? En hoe past dit in het thema verbinden?

Diedericks doel is bedrijven socialer te maken, want dat draagt bij aan een mooiere wereld. En als er een aantal bedrijven geïnspireerd raken door zijn talk op 1 september dan komt die mooiere wereld al dichterbij. ‘Pas als je het ziet dan kan er een verandering plaatsvinden,’ zegt Diederick. Dus komt het zien!

Thomas Runhart

Esports als toekomstperspectief?

Het beeld dat we van gamers hebben is dat van de jongen die op zijn zolderkamer achter de spelcomputer druk bezig is. Pratend tegen onzichtbare tegenspelers. Als het avondeten klaar is, komt hij niet wanneer hij geroepen wordt. We zeggen al gauw dat hij gameverslaafd is.

Klopt dit beeld eigenlijk wel?

Thomas laat u kennismaken met een wereld van esports en de game arena’s die u nog niet kent. Gamers uit een sociaal isolement halen, van hun zolderkamer af en de game arena in, dat is wat Thomas wil. Samen spelen, tegen elkaar en naast elkaar. Wedstrijden met publiek en live commentaar. Naast het gamen wordt er natuurlijk ook gewoon gekletst en er ontstaan vriendschappen.

Thomas: “Met mijn Talk wil ik bereiken dat er meer begrip komt. Ik wil de wereld van esports en de gamers zichtbaar maken, in Nederland en de rest van de wereld. Gamers kunnen grof geld verdienen in esports. Het zijn de supersterren van de toekomst.

Rogier Elshout

Gevangenissen werken niet

Niet dweilen met de kraan open, maar de kraan dichtdraaien.

Door het werken met ex-gedetineerden werd al snel duidelijk voor Rogier: Er klopt niets van het hele systeem. Bijna 70% van de kortgestraften valt weer terug in de criminaliteit en 70% van alle misdaden worden gepleegd door mensen die vast hebben gezeten. En die cijfers dalen al jaren nauwelijks. Kortom het werkt niet. Hoe het dan wel zou moeten?

Rogier: “Ik vertel een aansprekend verhaal en laat zien wat er mis is en hoe het anders kan. Een verhaal over een ander sanctiesysteem dat wel werkt. Maar vooral een verhaal over ambitie. We zetten mensen op de maan, we hebben ziekten en honger onder de duim gekregen. Maar, terwijl we veiligheid enorm belangrijk vinden, accepteren we al decennia dat gevangenissen mensen niet helpen en onze samenleving niet veiliger maken. We moeten zeggen: zo kan het niet langer, dit gaan we oplossen.

Danielle Verzijl

Omdat je van me houdt, behandel je me met respect

Seksueel misbruik onder jongeren komt vaker voor dan we denken. Ze zijn intens verliefd. Ouders vinden het geweldig, vrienden en vriendinnen vinden het leuk. Tot ouders merken dat hun zoon of dochter verandert en zich afvragen of dit wel pubergedrag is. Danielle Verzijl krijgt als therapeut deze jongeren in haar praktijk.

Danielle: “Niemand denkt in eerste instantie aan seksueel misbruik. De puberteit is een periode waarin je jezelf, de liefde en seks gaat ontdekken. Als je gevraagd wordt om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt, is de druk groot om het wel te doen. Want ‘Omdat je van me houdt, doe je dit toch?’ Doe je het niet, dan word je gechanteerd met roddels, een foto of filmpje op internet. Zo worden jongeren kapot gemaakt, gebroken. Je durft het niet tegen je ouders te zeggen en niemand weet het.”

Om meer bekendheid te geven aan dit probleem vertelt Danielle een indringend verhaal. Welke signalen zijn er, hoe kun je het bespreekbaar maken? Maar vooral de boodschap overbrengen: ‘Omdat je van me houdt, behandel je me met respect.’

Yassine Mellah

Wij zijn verbonden!

Met zijn twaalf, bijna dertien, jaar is Yassine Mellah de jongste spreker op TEDxGouda. En wat zijn wij trots dat deze verbinder de uitdaging van een talk aan wil gaan. ‘Ik kende TEDx al uit Amerika en vond het heel gaaf dat ik gevraagd werd,’ vertelt hij.

Mensen kennen Yassine omdat hij in 2016 tot kinderburgemeester in Gouda werd gekozen. Over zijn ambtsjaar is een documentaire gemaakt. Een jaar later kreeg hij een jeugdlintje uitgereikt voor zijn verdiensten. En nee, als kinderburgemeester is het niet vanzelfsprekend dat je een lintje krijgt, net als ieder ander kind moet je dat lintje echt verdienen!

Yassine ziet dat kinderen met verschillende culturele achtergronden niet met elkaar omgaan op straat. Hij vatte het plan op om deze kinderen 1 dag van leven te laten wisselen. ‘Omdat de ander misschien helemaal niet zo anders is dan je denkt,’ zegt hij daarover. ‘Maak contact met elkaar. Ga met elkaar om. Wij zijn allemaal mensen!’

Zelf heeft Yassine een dag geruild met Julie-Anne. Yassine volgde haar in 2016 op als kinderburgemeester. ‘Ik wilde zelf laten zien hoe het is als je wisselt,’ zegt hij. Als bruggenbouwer is het hem ook al gelukt een aantal groepen acht van Goudse basisscholen met elkaar te laten verbinden. De kinderen die meedoen delen foto’s op sociale media met de hashtag #wijzijnverbonden.

Iedereen moet leren om respect te hebben voor een andere cultuur. Ik wil mensen daarop verbinden,’

Michiel van Vugt

Hoe kun je je geld goed inzetten, zodat je het leven leidt dat jij wilt.

‘Realiseer je dat het leven geen generale repetitie is,’ zegt Michiel van Vugt. ‘Nu is het al tijd om er het beste van te maken. En als je het mensen vraagt, dan weten ze vaak ook welk leven ze zouden willen leven. Waar ze energie van krijgen.’

Maar hoe komt het dan dat het moeilijk is om je leven zo te veranderen dat je dat leven ook daadwerkelijk kunt leven. Wat zorgt ervoor dat je die beslissingen die dat mogelijk maken niet neemt? Hoe krijg je jezelf in de juiste richting?

Michiel wil mensen vooral inspireren om na te denken. ‘Niet iedereen heeft hetzelfde nodig. De een wil tijd en ruimte om vrijwilligerswerk te doen, voor een ander is een grote auto juist belangrijk. Beide is prima.’ Michiels talk gaat ook over geld. Zonder geld kun je het leven niet leiden dat je werkelijk wilt.

‘Geld is een paradox. Enerzijds is het onbelangrijk, je moet doen wat je wilt doen, anderzijds heb je geld nu eenmaal nodig om ergens te komen. Denk dus na over wat geld voor jouw leven kan betekenen!’  Met de talk van Michiel ga je jouw balans opmaken. Waar sta je nu? Kom erachter wat geld nu al voor je kan doen!

Ramon Hagedoorn

Kijk hoe bijen het doen, en leer ervan.

Toen Ramon Hagedoorn jaren geleden bestuurskunde ging studeren, kreeg hij van zijn broer een imkerpak. Vanuit het idee dat hij dan toch nog praktisch bezig zou zijn. Ramon kent de wereld van de bijen inmiddels door en door. In zijn talk vertelt hij wat wij van bijen kunnen leren.

Ramon: “Ik ben inmiddels ruim twintig jaar imker en ben gefascineerd geraakt door de samenwerking van de bijen. Wij mensen werken met afdelingen, vergaderingen en evaluaties. Toch is vaak nog onduidelijk wie waarmee bezig is. Bijen werken veel slimmer samen, daar kunnen we van leren.”

Weet u bijvoorbeeld wat bijen doen als er een crisis is voor het hele volk, bijvoorbeeld als de koningin, de moeder van alle bijen, sterft? Ze vergaderen niet, maar komen direct in actie. Meer weten? Ramon neemt u mee in de wonderlijke wereld van de bijen. Kijk hoe zij het doen en leer ervan.

Céline Kun

Walls of Connection

Samen met buurten, jongeren en kustenaars meer dan honderd muren schilderen. Dat is het idee achter Walls of Connection. Wereldwijd mensen, die elkaar normaal gesproken niet vinden met elkaar verbinden. Céline Kun vertelt hoe muren van afscheiding getransformeerd zijn naar symbolen van connectie.

Céline: “Het kleuren van muren staat voor mij symbool voor het omgaan met heden, verleden en toekomst. Met mooie gebeurtenissen, maar ook met tegenslagen. En dat is vaak lastig. Er is iets gebeurd, in je buurt, met jezelf, je voelt je buitengesloten, niet op waarde geschat.

Als je vrede wilt creëren, moet je verbinding durven maken met de toekomst. Met wat iets kan zijn. Maar ook met de moeilijke kanten van het verleden: bijvoorbeeld met oorlogstrauma’s.

Verbinding maken door kunst. Een muur kan je belemmeren. Breek het open. Je hebt er niks aan om jezelf op te sluiten. Ik heb vrede gemaakt met mijn verleden, mijn muren zijn nu mooi. Ik kijk vooruit. Maak de verbinding met jouw muren en kijk hoe je ze kunt inkleuren.”

Kees Kool & de Improvoices

Connect, say ‘yes’ and sing!

De balans tussen geven en nemen is de sleutel tot verbinding tussen mensen. Kees Kool vertelt gepassioneerd over de manier waarop hij met ‘instant composing’ vocale muziek maakt. Zangers moeten hiervoor in verbinding met zichzelf, elkaar en de luisteraar die soms ook een actieve rol krijgt toebedeeld in het creatieproces.

De muziek ontstaat in het moment door ‘ja’ te zeggen tegen spontane ideeën en impulsen. De confrontatie met (zelf)oordeel en faalangst wordt moedig aangegaan. Kwetsbaarheid en speelsheid zijn vereist om vanuit het niets samen creërend te zingen. Want, authentiek ín verbinding, kunnen we naar elkaar luisteren en willen we geven. Echter, wanneer we uít verbinding gaan, horen we alleen onszelf en willen we iets hebben van de ander.

‘Instant composing & singing’ als metafoor voor de grotere thema’s in onze wereld: is de verbinding verbroken, dan worden verschillen en (voor)oordelen versterkt. Samen zingen en ‘instant composing’ draagt bij aan het (opnieuw) creëren van kansen om de energie, creativiteit en liefde weer te laten stromen.

Ynzo van Zanten

Het verhaal van een ongewone chocoladereep

De talk van Ynzo van Zanten wordt een fijne hersenmassage over hoe een klein bedrijf een deuk kan slaan in de gevestigde industrie. Ynzo heeft een missie. ‘Ik wil bewustzijn creëren bij chocoladeliefhebbers over de bittere kant van de chocolade industrie: moderne kindslavernij. Maar ik wil ook een verhaal vertellen over hoe het anders kan. Hoe je als consument zelf bepalend bent. Bij elke aankoop kun jij kiezen voor een betere wereld. Consumenten, retailers en producenten kunnen samen het verschil maken.’

Waarmee bedrijven impact maken maakt Ynzo in wezen niet uit. Ook daarover gaat zijn talk. ‘Toon aan dat je iets goed kunt neerzetten voor een betere wereld, terwijl je tegelijkertijd ook succesvol onderneemt en groeit met je bedrijf. Daar gaat het mij om. Hoe groter je bent, hoe meer de grote spelers naar je kijken en hoe meer je ze inspireert om het voorbeeld te volgen. Zeker als blijkt dat mensen zich goed voelen bij de aankoop van je product, wat natuurlijk ook gewoon een heel goed product moet zijn.’

Wat hem betreft is zijn ongewone reep chocolade onderdeel van een concept dat schaamteloos gekopieerd mag worden. ‘Dan halen we onze missie van 100% slaafvrije cacao wereldwijd. Daar doe ik het voor!’

Richard Liebrechts

Gouda als goudmijn

Je begint met een milieuprobleem en dan ga je aan de slag en voor je het weet ben je met elkaar geld aan het verdienen”. Richard wil Gouwenaren, inwoners en ondernemers, uitdagen om samen waardevolle producten te gaan ontwerpen uit het Goudse afval. Uitgaand van de stelling “de natuur kent geen afval” ziet hij kansen voor Gouda. Binnen de Goudse stadsinrichting ontstaat nu groenafval. Maar groenafval is geen afval meer zodra je ziet dat er vezels beschikbaar zijn gekomen die grondstof zijn voor nieuwe producten. Zo kan “afval” tot in het oneindige opnieuw in de economische cirkel worden gebracht. Hoe doe je dat? Door vooraf, bij het ontwerpen van de inrichting, de vraag te stellen: en wat gebeurt er hierna met dit product? Een “groene economie” bloeit daar, waar ontwerpers denken in overvloed in plaats van schaarste.

Jouw idee op TEDxGouda?

Een bevlogen idee, een bijzondere ervaring, een origineel onderzoek, een doorbraak, een inspirerend initiatief. Dat zijn de parels waar we naar zoeken in de zee van alle dag.

Is jouw hart ergens zó vol van dat je mond er van overloopt? Wil je je idee graag delen met veel anderen? Wij bieden je met TEDxGouda de gelegenheid om als spreker je ideeën te delen.
Vanuit de TED-gedachte zoeken we uiteenlopende thema’s binnen Techniek, Entertainment en Design, maar een ander gebied gebied is net zo welkom.

Het thema van de editie TEDxGouda 2018 is: “Durf te Verbinden”.

Wat houdt dat nu in, een echte tedtalk? Chris Anderson (curator van TED) legt het je in de video hiernaast uit:

Aanmelden als spreker?

Helaas is het niet meer mogelijk om voor TEDxGouda 2018 in te schrijven als spreker. Maar houd de site in de gaten voor meer info.