SPREKERS OP TEDX GOUDA 2018

De talks van TEDxGouda 2018

Çiler Ilhan

‘In my TED talk I will tell the audience a story. The story of a crime. It’s based upon one of the pieces in my book Exile,  What if we hear everyone’s story, from their sides? Would this make us less judgmental?

Maurice de Korne

Met zijn 23 jaar is Maurice één van de jongste sprekers van de dag. Steeds meer Goudse jongeren hebben oog voor de kwetsbare mensen in hun stad. Zij zetten zich vrijwillig en enthousiast in voor deze doelgroep. Hulp bieden verrijkt het leven.

Karthik Kannan

When Karthik started to work with visual impaired people he began to realize how little we know about their lives. How do you use a touchscreen without buttons when you’re visually impaired? How do you read texts, get information, recognize objects and persons?

Lukas Taks

Je kunt je met van alles verbinden, maar heb jij er wel eens over gedacht je te verbinden met een wortel? Eten als sociale interactie. Lukas Taks verbindt op een interactieve manier de aanwezigen met een wortel. Klinkt vaag, maar dat wordt het niet.

Frank Schurink

Gedoe is er en heb je. We hebben er allemaal wel eens last van. Sterker nog, we kunnen er avonden met elkaar praten en ook heerlijk in blijven steken. Bijzonder is dat iedereen gedoe kent, maar niet van hetzelfde gedoe last heeft. Wat de één ongewenst gedoe vindt, vindt de ander juist gewenst gedoe.

Diederick Janssens

Diedericks doel is bedrijven socialer te maken, want dat draagt bij aan een mooiere wereld. En als er een aantal bedrijven geïnspireerd raken door zijn talk op 1 september dan komt die mooiere wereld al dichterbij. ‘Pas als je het ziet dan kan er een verandering plaatsvinden,’ zegt Diederick.

Thomas Runhart

Het beeld dat we van gamers hebben is dat van de jongen die op zijn zolderkamer achter de spelcomputer druk bezig is. Pratend tegen onzichtbare tegenspelers. Als het avondeten klaar is, komt hij niet wanneer hij geroepen wordt. We zeggen al gauw dat hij gameverslaafd is. Klopt dit beeld eigenlijk wel?

Rogier Elshout

Door het werken met ex-gedetineerden werd al snel duidelijk voor Rogier: Er klopt niets van het hele systeem. Bijna 70% van de kortgestraften valt weer terug in de criminaliteit en 70% van alle misdaden worden gepleegd door mensen die vast hebben gezeten. En die cijfers dalen al jaren nauwelijks. Hoe het dan wel zou moeten?

Danielle Verzijl

Seksueel misbruik onder jongeren komt vaker voor dan we denken. Ze zijn intens verliefd. Ouders vinden het geweldig, vrienden en vriendinnen vinden het leuk. Tot ouders merken dat hun zoon of dochter verandert en zich afvragen of dit wel pubergedrag is. Danielle Verzijl krijgt als therapeut deze jongeren in haar praktijk.

Yassine Mellah

Yassine ziet dat kinderen met verschillende culturele achtergronden niet met elkaar omgaan op straat. Hij vatte het plan op om deze kinderen 1 dag van leven te laten wisselen. ‘Omdat de ander misschien helemaal niet zo anders is dan je denkt,’ zegt hij daarover.

Michiel van Vugt

Geld is een paradox. Enerzijds is het onbelangrijk, je moet doen wat je wilt doen, anderzijds heb je geld nu eenmaal nodig om ergens te komen. Denk dus na over wat geld voor jouw leven kan betekenen!’  Met de talk van Michiel ga je jouw balans opmaken.

Ramon Hagedoorn

Toen Ramon Hagedoorn jaren geleden bestuurskunde ging studeren, kreeg hij van zijn broer een imkerpak. Vanuit het idee dat hij dan toch nog praktisch bezig zou zijn. Ramon kent de wereld van de bijen inmiddels door en door. In zijn talk vertelt hij wat wij van bijen kunnen leren.

Céline Kun

Samen met buurten, jongeren en kustenaars meer dan honderd muren schilderen. Dat is het idee achter Walls of Connection. Wereldwijd mensen, die elkaar normaal gesproken niet vinden met elkaar verbinden. Céline Kun vertelt hoe muren van afscheiding getransformeerd zijn naar symbolen van connectie.

Kees Kool & de Improvoices

De balans tussen geven en nemen is de sleutel tot verbinding tussen mensen. Kees Kool vertelt gepassioneerd over de manier waarop hij met ‘instant composing’ vocale muziek maakt. Zangers moeten hiervoor in verbinding met zichzelf, elkaar en de luisteraar die soms ook een actieve rol krijgt toebedeeld in het creatieproces.

Ynzo van Zanten

De talk van Ynzo van Zanten wordt een fijne hersenmassage over hoe een klein bedrijf een deuk kan slaan in de gevestigde industrie. Ynzo heeft een missie. ‘Ik wil bewustzijn creëren bij chocoladeliefhebbers over de bittere kant van de chocolade industrie: moderne kindslavernij en over hoe het anders kan.

Richard Liebrechts

Je begint met een milieuprobleem en dan ga je aan de slag en voor je het weet ben je met elkaar geld aan het verdienen”. Richard wil Gouwenaren, inwoners en ondernemers, uitdagen om samen waardevolle producten te gaan ontwerpen uit het Goudse afval.

Muzikale intermezzo

Tijdens TEDxGouda waren niet alleen talks. Ook kon je genieten van een diversiteit aan muziek.

Lola Jurakic & Jure Jurakic

Trouble

Rotterdam Improvoices

DAGVOORZITTER TEDxGouda 2018

Kim Coppes

Onze dagvoorzitter Kim Coppes studeerde af aan de faculteit
Theater en Drama van de  Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarna volgde ze opleidingen in communicatie en journalistiek. Van meet af aan combineerde ze haar werk op de planken met debat, training en bedrijfstheaterprogramma’s. Altijd op zoek naar werkelijke interactie met het publiek. Nu is ze veelgevraagd dagvoorzitter, debatleider, interviewer en trainer communicatie-en gesprekstechnieken. Al die functies gebruikt ze graag door elkaar, want improviseren ligt haar.

Ook initieerde zij de training Leren Modereren, tot professioneel dagvoorzitter/gespreksleider. Uiteraard geeft zij hem ook zelf, evenals de internationale versie Mastering Moderation.

De sprekers coaches van TEDx Gouda 2018

Rij Eykelhof

Marianne Schutten

Dorothee Beens

Peter Stooker

Kristin Dekkers

Anne van Barlinge

Jeroen van Wijngaarden