Veelkleurigheid leidt tot een grote Ja

Veelkleurigheid leidt tot een grote Ja

Veelkleurigheid leidt tot een grote Ja 1000 750 Liane Baltus

Een grote JA was het eerste dat in Erwin de Boer opkwam toen het idee op tafel lag met TEDxGouda een Salon in Het Vijfde Huis te organiseren. Heidi Bellekom had nog nooit van TED gehoord, dat veranderde daarna meteen. Erwin en Heidi zijn beiden huismeesters bij Het Vijfde Huis in Gouda. De veelkleurigheid van het Huis sluit honderd procent aan bij TEDxGouda.

Persoonlijk ontwikkelen door TED

Erwin de Boer
Erwin de Boer

‘Alle TED-talks die ik gezien heb – en dat zijn er heel wat – voeden mij in mijn persoonlijke ontwikkeling,’ zegt Erwin. ‘Als deelnemer was ik in 2016 bij de eerste TEDxGouda in het stadhuis. Sindsdien volg ik TEDxGouda. TED is gaaf en past in de visie die wij met Het Vijfde Huis neerzetten.’ Op de vraag welke talk zijn favoriet is, volgt het antwoord direct: The transformative power of classical music van Benjamin Zander.

Verbinden is het gezamenlijke woord

Aangemoedigd door het enthousiasme dat er bij haar mede-huismeesters was, dook Heidi in de wereld van TED. ‘Het werd mij meteen duidelijk waarom we dit moeten doen. Verbinden is het woord dat bij TEDxGouda hoort,’ zegt ze. ‘Verbinden hoort ook bij Het Vijfde Huis. Het momentum is juist om de Salon samen te organiseren. We zitten in een turbulente fase. We willen meer ruchtbaarheid geven aan het bestaan, trainers en coaches met mensen verbinden, Gouda duidelijk maken dat Het Vijfde Huis is waar je moet zijn voor persoonlijke groei.’

Een huis van mensen

De verschillende huismeesters – naast Erwin en Heidi zijn er nog vier – hebben allemaal hun eigen insteek. ‘Het is mooi als dat een wordt, het hoeft niet per se,’ zegt Erwin. ‘Het Vijfde Huis is niet gekaderd door muren, het is een huis van mensen. Iedereen is welkom.’ Het is niet dat er geen visie of richting is, het is wel dat de groei organisch ontstaat.

De waarde van delen

Heidi Bellekom

TED richt zich op ‘ideas worth spreading’. Het Vijfde Huis richt zich op trainers en coaches ‘worth spreading’. Net als TED wil het Huis een platform bieden. Niet dogmatisch vanuit een stroming, geen exclusiviteit, maar inclusiviteit van verschillende visies en ideeën. ‘Met een coach moet er een klik zijn,’ zegt Heidi. ‘In een groepsles is dat misschien minder belangrijk. Wij willen dat mensen die met een vraag binnenkomen, zelf kunnen kiezen vanuit welke invalshoek zij hun pad kiezen.’

Thema’s breder benaderen

‘Net zoals TED een breed scala aan onderwerpen in de talks aanbiedt,’ vult Erwin aan. ‘Mensen kunnen zelf kiezen wat ze willen zien, waar ze behoefte aan hebben. Waarom zou je dat anders doen met persoonlijke groei binnen dit Huis? Het belangrijkst vinden wij dat de coaches en trainers iets unieks bieden. Dan kun je hetzelfde thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen, die elk nieuwe inzichten opleveren. Mensen besluiten dan zelf waar ze het meest aan hebben.’

Teruggeven aan de maatschappij

Het thema van de TEDxGoudaSalon is Compassie. Het onderwerp past bij de sociaal maatschappelijke rol die bij het Huis hoort. ‘Het Vijfde Huis is het Vijfde Huis niet als het niet ook teruggeeft,’ zegt Erwin. ‘We hebben genoeg ruimte in dit gebouw en kunnen delen en mensen verbinden. Binnenkort komt hier ook een bruispunt van Gouda Bruist.’

En nu eerst de TEDxGoudaSalon

De aandacht is nu eerst gericht op de TEDxGoudaSalon voor vrijwilligers die aankomende zaterdag 29 juni plaatsvindt. Het programma bevat talks, discussie en beweging. Henny Aben start de dag met haar talk over compassievol leiderschap. Huismeester Frances Aarts vertelt over hoe kleine veranderingen grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Een dag vol inspiratie staat de deelnemers te wachten. Ideas worth spreading op z’n Gouds.

Liane Baltus

Wil je deelnemen aan deze Salon op 29 juni? Geef je dan op als vrijwilliger voor de volgende editie van TEDxGouda en wij nodigen je uit.

TEDxGouda organiseert Salons met bedrijven, stichtingen en non-profit organisaties. Op de pagina TEDxGoudaSalon vind je meer informatie.