Waarom inspiratie alleen niet genoeg is

Waarom inspiratie alleen niet genoeg is

Waarom inspiratie alleen niet genoeg is 2500 2500 Dorothee Beens

Ik heb heel wat inspirerende TEDtalks gekeken de afgelopen jaren. Als ik terugkijk heb ik me door veel talks laten inspireren, maar heeft dit niet altijd direct effect gehad op mijn gedrag en acties. In sommige gevallen wel hoor.  Maar de meeste ideeën zijn toch weer naar de achterkant verdwenen terwijl meer dan 90% van de talks me altijd direct aanspreekt. Ik ging onderzoeken hoe ik ervoor kan zorgen dat ik achteraf de vernieuwende ideeën die ik hoor ook kan gebruiken in mijn dagelijks leven. Hieronder vertel ik mijn ontdekkingen, zodat je zoveel mogelijk uit TEDxGouda te halen.

Energielevel

Vuur, hartstocht, levendigheid & bevlogenheid. Zomaar wat woorden die me te binnen schieten als ik denk aan het woord inspiratie. Inspiratie is dus eigenlijk een hele sterke energie, maar om al die (positieve) energie te vangen en vast te houden heb ik zelf ook een enorme tank met energie nodig. De westerse maatschappij is al druk zat en mijn dagen zitten, net als die van jou waarschijnlijk, al bommetje-vol. Wat moet ik dan vervolgens met al die inspiratie die ik hoor? Waar vind ik de tijd om hier iets mee te doen?

Alleen is maar alleen

Verbinding is de sleutel, maar direct ook een confronterende. Ik kan het namelijk niet alleen. Het kostte mij lang om dit te accepteren en ook actief toe te passen en ben hier zeker nog lerende in. Ik liet me graag inspireren, maar wilde vervolgens alles zelf doen, de controle houden en beter zijn dan een ander. Kort samengevat: dit werkt niet. Het is vermoeiend, eenzijdig en ik kwam er niet ver mee.

Creatief zijn is niet creatief blijven

Ik ben ondernemer in marketingcommunicatie en verzorg voor TEDxGouda de video’s voor de marketing, in mijn dagelijks werk ben ik dus veel creatief bezig. In het begin stroomde de creativiteit eruit, maar al snel werd het lastiger om creatief te zien en met nieuwe ideeën te komen. Ik kwam erachter dat ik een frisse blik nodig had. Nu zoek ik altijd iemand op om te brainstormen. Niet omdat ik niet creatief ben, maar omdat je samen het beste in elkaar naar boven haalt en veel scherper bent. Er komen simpelweg betere ideeën uit. Wanneer ik in verbinding sta met een ander of met een groep mensen kom ik verder dan in mijn eentje.

Inspiratie pakken

Om al de inspirerende TEDtalks op een effectieve manier tot je te nemen hoef je maar een paar dingen goed aan te pakken.

1.Sta open voor nieuwe ideeën van anderen. Luister zonder vooroordeel en geef jezelf de ruimte om in te zien dat dingen anders kunnen zijn dan je eigen manier of hoe je het altijd gezien hebt.

2.Doe het niet alleen. Bespreek alles wat je die dag hoort, deel je inzichten en maak samen plannen om er iets mee te doen.

3. Toon lef tijdens de verbinding. Stel je kwetsbaar op en wees jezelf door open en transparant te zijn over de dingen waar je tegenaan loopt en die je tegenhouden.

4. Omarm verandering. Veranderen is nooit makkelijk, maar als je beseft dat een verandering je een stuk verder kan brengen, maakt het dat proces een stuk simpeler.

5. Jij hebt invloed. Verandering begint bij jezelf en het is nooit te laat om te beginnen. Gedachten als “het is maar een druppel op een gloeiende plaat” weerhouden je ervan om de dingen te doen die goed zijn voor jou en je omgeving.

Ik kan me dan ook helemaal vinden in de favoriete talk van Corinne Hamoen (tekstschrijver TEDxGouda) over kwetsbaarheid. TEDxGouda is zoveel meer dan inspirerend gepraat. Als je het toelaat kan het je leven veranderen. Wees klaar voor verandering en kom naar TEDxGouda op 1 september.

 

Groetjes,

Bart Morée

 

P.S. Kan je niemand vinden om te verbinden en het samen mee te doen? Zoek me dan op op 1 september. Je herkent me vast aan mijn camera.